Na czym polega praca w chłodni i jak się do niej przygotować?
Praca w chłodni charakteryzuje się bardzo specyficznymi warunkami, które mogą negatywnie oddziaływać na ludzki organizm. Istnieją regulacje prawne zawarte w kodeksie pracy i przepisy BHP, które określają, jak powinna wyglądać praca w chłodni, tak aby nie narażać zdrowia i bezpieczeństwa pracowników. Jak wygląda praca w chłodni, czy praca w chłodni jest szkodliwa i jaka jest odpowiednia odzież do pracy w niskich temperaturach? Podpowiadamy!
Praca w chłodni charakteryzuje się bardzo specyficznymi warunkami, które mogą negatywnie oddziaływać na ludzki organizm. Istnieją regulacje prawne zawarte w kodeksie pracy i przepisy BHP, które określają, jak powinna wyglądać praca w chłodni, tak aby nie narażać zdrowia i bezpieczeństwa pracowników. Jak wygląda praca w chłodni, czy praca w chłodni jest szkodliwa i jaka jest odpowiednia odzież do pracy w niskich temperaturach? Podpowiadamy!
Najważniejsze zasady BHP pracy w chłodni – ryzyko wystąpienia chorób zawodowych i obrażeń
Narażenie na różnorodne dolegliwości i choroby – m.in. takie następstwa może nieść za sobą praca w chłodni. Skutki uboczne zatrudnienia w takim miejscu mogą być wyjątkowo dotkliwe, szczególnie gdy nie zadbamy o odpowiednie przygotowanie do jej wykonywania. Jeśli pracownicy nie będą wyposażeni w odpowiednią odzież roboczą, przeznaczoną do pracy w niskich temperaturach, taką jak rękawice termoizolacyjne czy odzież ocieplana, może grozić im szok termiczny lub nawet hipotermia (spadek temperatury ciała poniżej 35°C).
W przypadku niestosowania przepisów BHP przez personel podczas pracy w chłodni mogą mu grozić także liczne choroby. Można wymienić takie zagrożenia jak problemy z krążeniem czy metabolizmem, choroby reumatyczne, osłabienie stawów czy niedotlenienie i zawroty głowy. Nie mniej istotną kwestią są również zatoki a praca w chłodni – cykliczne narażanie ludzkiego organizmu na wychłodzenie, skutkuje infekcjami układu oddechowego, które z czasem mogą przeobrazić się w bardzo poważne stadia chorobowe.
Odzież BHP gwarantująca komfortowe wykonywanie obowiązków – jak wybrać odzież roboczą, która sprawdzi się w niskich temperaturach?
Tym, na co bezwzględnie należy zwrócić uwagę, gdy chcemy odpowiednio wyposażyć pracowników chłodni, jest odzież do pracy w niskich temperaturach – będą to m.in. spodnie robocze męskie lub damskie. Odzież robocza przeznaczona do pracy w chłodni jest skonstruowana, tak aby zapewniać odpowiednią izolację termiczną, mającą na celu ochronę przed odmrożeniami czy wyziębieniem organizmu.
Jakie spodnie robocze mogą okazać się odpowiednim wyborem? Odzież ciepłochronna powinna być stosowana, gdy temperatura otoczenia wynosi 4°C lub mniej. Ma ona za zadanie zabezpieczać przed spadkiem temperatury ciała o więcej, niż 1°C. Dobrym wyborem będą tutaj ocieplane kombinezony, obuwie, skarpety, bielizna termiczna czy też specjalne rękawice robocze. Chronią one przed odmrożeniem i jednocześnie zapewniają pełną sprawność ruchową. Odzież chroniąca przed niskimi temperaturami cechuje się ocieplaną wyściółką czy nierzadko zastosowaniem miękkiego polaru. Tego rodzaju odzież ocieplaną można bez problemu znaleźć w asortymencie sklepu Dawpol.
Ciągłe narażenie na działanie niskich temperatur – jakie buty będą odpowiednie do pracy w chłodni?
Czy praca w chłodni jest szkodliwa również dla stóp? Odpowiedź brzmi – tak. Podobnie jak w przypadku pozostałych części ciała, niezabezpieczone odpowiednio stopy mogą doznawać urazów na skutek pracy w niskich temperaturach. Buty do mroźni powinny być wyposażone przede wszystkim w antypoślizgową podeszwę, dzięki której pracownicy nie będą narażeni na poślizgnięcie się. W branży spożywczej poleca się m.in. ocieplane kalosze, które zabezpieczają stopy przed kontaktem z wszelkiego rodzaju płynami i cieczami. W przypadku chłodni, w których pracownicy mogą doznać urazów na skutek upuszczenia na stopy ciężkich przedmiotów, warto zainteresować się ocieplanym obuwiem ze wzmocnionymi noskami.
Specyficzna i wymagająca forma zatrudnienia – jakie są dodatki za pracę w chłodni?
Praca w niskich temperaturach wykonywana przez dłuższy okres niesie za sobą niemałe ryzyko dla ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego pracownikom tego sektora przysługuje dodatek za pracę w chłodni, wynoszący od 10 do 20% wynagrodzenia zasadniczego.
Dodatek za pracę w chłodni jest tym wyższy, im niższa jest temperatura panująca w miejscu pracy, im bardziej uciążliwa i skomplikowana jest praca wykonywana na danym stanowisku, a także, w jakich godzinach.
Pracownikom chłodni mogą przysługiwać również inne dodatki, takie jak dodatek za pracę w niedziele i święta czy dodatek za pracę w warunkach szkodliwych dla zdrowia.
Restrykcyjne wymagania i BHP na wysokim poziomie – co musi zapewnić pracodawca?
Praca w chłodniach wlicza się do kategorii określającej warunki szczególne – tak mówi polska norma. Praca w chłodni może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w związku z tym pracodawcy są zobowiązani do:
- zapewnienia pracownikom ciepłych posiłków i napojów bez dodatkowych opłat;
- wysyłania pracowników na okresowe i kontrolne badania lekarskie;
- dokonywania oceny ryzyka zawodowego;
- zapewnienia personelowi higienicznych i bezpiecznych warunków pracy;
- organizowania specjalnych szkoleń i zapewniana środków ochrony indywidualnej.
Wszystkie powyższe wymogi wynikają z przepisów Kodeksu Pracy.
Szybkie wyczerpanie organizmu i zwiększone narażenie ryzyka wypadku – kiedy pracownikowi przysługuje posiłek regeneracyjny?
Biorąc pod uwagę fakt, że praca w chłodni może być bardzo wyniszczająca dla ludzkiego organizmu, niezwykle istotne jest, aby pracownicy odpowiednio i regularnie się odżywiali. Posiłkami regeneracyjnymi nazywamy dania, które mają na celu uzupełnienie energii utraconej przez organizm podczas pracy wykonywanej w niskich temperaturach – są to posiłki lekkostrawne, a zarazem bogate w białko, węglowodany i tłuszcze. Zapewnienie posiłku regeneracyjnego jest wymagane przez prawo, jeżeli czas pracy w chłodni podczas doby przekracza 6 godzin. Sam posiłek należy wydać nie później, niż 4 godziny po rozpoczęciu pracy.